IKAN DILAUT, ASAM DIDARAT... DALAM KUALI, BIKIN MUFAKAT..

Tuesday, February 8, 2011

SOALAN :: Macam mana nak jadi BAIK??

Assalammualaikum/ salam sejahtera...
HAI SEMUA... 
SIAPA YANG SUKA BUDAK JAHAT?? MEH BAGI TAHU..
RASANYA SEMUA DIANTARA KITA SUKA BUDAK BAIK...
NAK CARIK CALON ISTERI NAK BAIK..
CALON SUAMI NAK BAIK...
ANAK NAK BAIK.....
SEMUA PUN NAK BAIK...
KAN.. KAN.. KAN??


Biasanya kalau nak berubah dan buat satu perubahan mesti ditahun baru...
mule la time ni nak pasang niat....
nak itulah.. inilah... 
lastly........
same je.... kan???
dan ada juga yang ingin berubah atas sebab-sebab tertentu...
contoh : demi insan tersayang...

dan baru-baru ni aku chating dengan seorang kawan aku...
kawan yang aku rasa aku selesa dan suka dengan cara dia...
gaya dia.... dan life dia yang pada aku simple je...


Teman: Salam
Aku: Waalaikumsalm.. dah tulis?
 Teman: guess what??
Aku: what??
Teman: i already write bout her..
Aku: wow.. 
Teman: nak baca? tapi tak post pun kat blog..
Aku: nak lah.. meh..
Teman: kejap ea... nah ni link ********
Aku: wah excited nak bace.. kejap ea..
Teman: jangan nak bace sangat.. jgn lame sangat.. hahaha
Aku: kenapa?? hahahaha.. bestnye... ape dia kata?
Teman: eh jangan bagi orang bace tau..
Aku: kenapa tak post?
Teman: biarlah hanya jadi simpanan.. dan dia dah bace..
Aku: Komen dia??
Teman: dia cakap ************
Aku: ooo.. bagus lah... hurmm
Teman: dia yang cabar.. hahaha
Aku: i rase dia pun dah ada hati dengan u.. but, u dont have to force...
nanty dia bosan.. so biar perlahan-lahan..

and bla..bla..bla... lagi cite.. lastly, akibat internet slow.. ada satu ayat dia..

Teman: dia terlalu baik la...macam mana nak jadi orang yang baik???
dia terlalu baik untuk i..............................................

dan dikala aku nak balas... habis tenet aku memang laju sangat.. sampai loadingnya sejam lebih.. sampai dia offline pun dia tak dapat apa yang aku hantar agaknye.. lastly dah fadeup, aku terus offline and tidur... 

see, ramai yang buat demi orang yang tersayang dan yang tercinta.. aku bukan pakar, tapi aku tahu bila orang meluah, aku boleh menjadi pendengar yang baik.. as long as benda tu bukan benda remeh pastu dihadapkan kat aku everyday..sebab aku jenis orang yang mudah bosan dan tak suke benda yang remeh ditangisi atau pape.. sebab pada aku, benda biasa jangan nak "over" ada orang yang lebih teruk ditimpa ujian, dan aku tak suke orang duk melalak dan meraung bagai nak rak.. nak nangis tapi senyap boleh.. means suh aku dgr je nangis dia... tanpe cakap pape... jangan nak meraung, melalak, meratap.. spesis macam ni aku tak boleh sebab aku kenal siapa diri aku...

*dan aku salah seorang yang bila terlampau sedih hanya mampu menangis.. tapi tidak akan bercakap apa-apa.. sebab pada aku itu satu cara luahan terbaik.. bile aku perlukan seseorang, biarlah hanya seseorang tu mampu mendengar aku menangis.. itu sudah cukup dari aku meluah.. dan meluah... but, kalau aku tak puas hati.. ye.. aku akan meluah.. meluah.. meluah.. sampai aku dah tak ada benda nak cakap... ada reason kenapa aku buat macam tu.. tapi ada setengah pekara, aku lebih suke pendam.... ia adalah jalan terbaik.. kita kne bijak dan perlu tahu, mana harus diluah, dan mana yang perlu dirahsiakan...*

ok, sory bro.. aku tak dapat nak jawab masa tu sebab keadaan yang tak mengizinkan.. tapi meh singgah sekejap dekat blog aku untuk kau bace apa yang aku nak bagitau pasal soalan tu..



Teman: dia terlalu baik la...macam mana nak jadi orang yang baik???
dia terlalu baik untuk i..............................................




my answer is : u dont have to ask me bout this.. u know ur self better..

kalau rasa tak mampu berubah menjadi yang lebih baik dari insan lain yang penah berada dalam hati dia.. juz jadi diri kau but make sure jadi yang terbaik untuk dia.. bukan yang terbaik dari yang lain...
sedia maklum, dia adalah wanita pilihan kau yang kau rasa sangat baik dimata kau. kau tahu yang kau tak mahu lepaskan dia, dan kau mahu menjadi yang terbaik.. jadilah yang terbaik.. sebab kalau dah tahu mana tahap kita dengan dia, jika kita tidak boleh jadi yang lebih baik.. setidak-tidaknya cubalah jadi yang terbaik buat dia.. kerana wanita sangat senang jika itu yang kau lakukan.. ia adalah bukti bahawa kamu amat menghargainya..jangan ingat wanita tak sedar akan itu tapi jangan pula melakukan sesuatu untuk meminta balasan... ia takkan jadi.....lakukan dengan rela hati dan ikhlaskan dalam perhubungan.!
kalau ikhlas, semuanya secara automatik akan berubah menjadi baik.. jangan kau tahu kau dah la tak cukup baik.. sedang dia kau kira macam malaikat, pastu kau buat lagi onar dengan dia.. memang haru biru la.. kau kena belajar.. bahawa kepercayaan perempuan hanya datang sekali. Ia tak datang secara berpekej.. Ia datang sekali... sekali kau dah terlepas atau lepaskan peluang.. it wont be happen again...! 
remember dat!!

jadi kepada sesiapa yang sedang menjalinkan hubungan, hargailah perhubungan itu.. jaga hubungan tu.. dan jangan sekali disia-siakan. Jangan sampai " Nasi dah jadi bubur ".. mmg masih boleh makan.. tapi ia tak seperti yang asal... harap korang faham lah dengan puitis yang aku sampaikan ni.. 
dan satu lagi... nak awek baik... isteri baik.. pakwe baik.. suami baik....anak baik...
semua itu bermula dari ANDA SENDIRI...

ANDA KENA JADI YANG TERBAIK... KALAU TAK BOLEH JADI YANG TERBAIK.. 
SEKURANG-KURANGNYA MENCUBA... BUKAN KENA BAYAR PUN..!!!


PESANAN PENAJA: TEMAN, AKU HARAP KAU DAPAT MENGEKALKAN HUBUNGAN KORANG DENGAN BERAKHIRNYA KE JINJANG PELAMIN... DAN AKU DOA, DIA AKAN SEDAR KEIKHLASAN KAU DALAM BEKAWAN DENGAN DIA...

P/S: mari cuba menjadi yang terbaik... dan tak semestinya buat demi orang yang tersayang kan?? habis kalau tak ada yang nak disayang., takkan selamanya nak menjadi apa yang anda jadi sekarang?? cuba fikirkan..

p/s/s: kan lebih elok jika kita buat atas kerana DIA pencipta kita... akan lebih nampak ikhlasnya..  jadi...
         "RENUNG-RENUNGKAN DAN SELAMAT BERAMAL"


5 comments :

Wen said...

I suka entry u ni... betul tu.... tak perlu jadi yang terbaik.. cuma buat la yang terbaik ikut diri kita... semoga berjaya kepada yang di maksudkan....

Piah Becok said...

cayalah!! like this entry.
nak jadi baik? this is my answer: it is simple but not easy. apa saja yang kita nak buat, there's something yang pasti jadi penghalang. kene lawan halangan itu dulu bary berjaya. usaha datang ikhlas dari hati, baru menjadi di samping doa pada Ilahi. sebab tu ia simple but not easy. :p

Suara Tersekat !!! said...

WEN: THNKS... BTUL TU WEN...
PIAH: THNKS SUDI SINGGAH BLOG YANG TAK SEBERAPA NIE.. AND THNKS JUGAK BG PENDAPAT YANG BOLEH DIKONGSIKAN BERSAMA.. :)

farhaniza azman said...

btol2..u dont hv to change urself, but becoming a better u... phm x?

http://holylightfarhaniza.blogspot.com/

jom folo~

cim said...

:)..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...