IKAN DILAUT, ASAM DIDARAT... DALAM KUALI, BIKIN MUFAKAT..

Sunday, January 16, 2011

ISU TERHANGAT :: PTPTN DI UPSI

 >> PELAJAR PENAT MENUNGGU SAMPAI MESIN ATM  " TEMPORARY OUT OF SERVICE "... & PELAJAR MENGHITUNG DETIK DUIT DIMASUKKAN SEHINGGA TIDUR TAK LENA, MANDI TAK BASAH.!!<<


Assalammualaikum


wohaoooo.... Ramainye manusia kat ATM nie.. lagi dasyat kot...OK pic ni bukan student UPSI k.. aku amik dari google je..  ok.. buat beberapa ketika ni, aku pergi cafe.. aku dengar chitchat cite ini.. pergi duk kat TV.. pon dgr story yang sama.. pergi diskusi.. benda yang sama jugak.. pergi kuliah.. still benda yang sama... naik bus....naik umah... AGAIN.......... benda yang sama,,, kat dalam bilik nak tidur... BENDA yang sama gak... ishhh!!!  semuanya pasal PTPTN... duit tak masuk lagi walaupun dah sebulan kua result.. seingat aku tak pula kami tidak dibenarkan meneruskan pengajian... hmmm...


kesian kan bila terpaksa setiap hari duk jenguk mesin ATM.. 
untuk check duit.. dengan assgmnt bertimbun..
mini projek...
makan....
duit elektrik......
blom dikira duit nak BERSHOPING...
HAHAHAHA...


KESIAN KAN TGOK BUDAK KECIK BILE MENANGIS
MENGENANGKAN NASIB...kan??


MERENUNG JAUH TERINGATKAN KASUT YANG HILANG TAPAK..
DIKALA MEREDAH HUJAN....
PAYUNG ROSAK TERKENA RIBUT..
LASTY, 
DARI ATAS SAMPAI BAWAH BASAH KUYUP SEMATA INGIN KEKULIAH...


ok.. ini adalah contoh gangster kami siap menelifon pihak-pihak tertentu untuk mendapatkan kepastian.. walaupun sebenarnye orang ni tak de la telifon pun.. tapi orang lain la yang buat.. sampai boleh create page ini..


dasyatkan.. kala macam ni, teringat pula waktu MPP bermanifesto.. bukan main gah lagi cara mereka menyampaikan sesuatu.. lastly, dimana mereka kala macam ni??? itu yang ramai persoalkan..
mgkin mereka demam...
atau terkena ULSER...
atau mgkin sedang buat TESIS....
atau mungkin.....
dan berapa banyak atau pun.. tetap mereka tak tampil berikan penjelasan....


ramai yang menghitung hari detik duit untuk dimasukkan.. 
dan makin tergugat apabila ada karnival yang dianjurkan di kolej-kolej...
bagi pelajar, ini adalah hari yang sepatutnya untuk membeli belah... 
ini je waktu yang MURAH..!!!
termasuk aku.. mmg rugi...


tapi sebenarnye bukanlah atas sebab nak bershopping.. tapi atas sebab duit kat dompet dah tak cukup dah nak menampung kos hidup di tempat orang nie.. ye la tempat orang.. kalau rumah sendiri makan pun free.... nyam3.. lapar pulak!!!

        sebenarnya, aku bukan nak berkempen sangat pasal PTPTN ni.. cuma, kesian kat orang-orang yang jauh dari family dan background mereka dari keluarga yang tidak berkemampuan juga... aku pun ya, tergolong.. walaupun aku ada abg n adik beradik lain yang dah bekerja.. tapi, bukan jenis aku suka nak minta-minta.. malu seyh!! dah besar pun.... kecuali kalau dah terdesak.. dan buat masa ni aku masih mampu cuma agak risau gak duit simpanan semakin cair melalui pengeluaran yang maha DASYAT! jadi, aku pun salah seorang yang selalu memperbualkan isu PTPTN ni di facebook.. seiusly.. aku nak beli kasutt!!! kasut aku dah tak de tapak da.. (T.T) ok, sila jangan gelakkan....

       bukan aku tak mampu, tapi aku nak kene saving gak la, takut-takut kalau penundaan tarikh untuk duit dikreditkan dalam bank dianjakkan lagi.. parah kalau gitu... takut aku yang pergi bom pejabat nanti karang.. hahaha..buat setakat ni, apa yang aku dapat dari page yang dibuat tadi.. duit akan dibank kan pada 31 jan.. selewatnya.. hurmm tunggu je la.. tapi still lambat jugak... (T.T) andai katalah, tarikh tu dianjakkan lagi.. aku bet, memag ramai yang takkan balik ke kampung masa cuti raya cina nanti.. dah tue, boleh la berdiet.. ni namanya DIET TERPAKSA... tanpa perlu pergi besenam ye kawan-kawan.. hahaha
hmm.. aku pun tak tahu nak salahkan siapa... pihak ptptn ataupun pihak UPSI sendiri,... atau fakulti kami... entah la.. sebab ramai yang duk kata.. itu lah.. inilah.. nak salahkan lebih-lebih, aku pun bukan tau sangat pasal benda nie.. papehal pun, aku kena besabar untuk bawak berite kat korang.. sebab hary ni abang aku akan bagitau pasal ptptn dah salur duit untuk kita atau pun belum.. so tunggu je la info.. kalau dah baru kite leh salahkan pihak pengurusan upsi...sebab mereka yang lambat salurkan duit pada kita.. hurmm jom tgok duit..
ohooo.. tgok kat sini je la.. 
wat apa nak pergi ATM tu... hahaha
banyaknye.. hurmm bile boleh dapat duit macam ni ye??? hahahaha
tidur mimpi duit.. makan teringat duit..
nak mandi fikir duit dalam wallet ada lagi tak...
hahaha.. semua gara-gara duit... ohh DUIT!!!

LASTLY, AKU ADA SELINGAN.... NILAH KELUH KESAH... ANTARA-ANTARA KAWAN-KAWAN AKU YANG BERSUARA KAT ALAM MAYA JE.. NAK G WAT CONFRONTASI TAK BERANI LAK EA.. HAHAHHA.. LAWAK LA KORANG... CEHH!! AKU PUN SAME GAK...2X5..

INI BY.....


YANG NI PULAK.. COMEL KANN....

OK.. Setakat ni je aku nak berjeler... tengah pening nak pikir pasal assgmnt yang bertimbun ni.. 

p/s: jangan sedih-sedih lagi.. meh layan lagu kat bawah nie...hurmm.. satu g.. thnks to kuma GK, Hana GK, Ella, Intan GK, dan khalijah.. aku amik korang punye gamba n status.. hope korang tak marah k..  nanti hari raye aku mintak maaf k.. 

                                

wargghh!! makin sedih la layan lagu nie.. hahaha..
lagu ni aku layan berulang-ulang malam tadi..
motif?????
ntah.. tak de..  



11 comments :

~ Warna Warni Kehidupanku ~ said...

HAHAHAHHAHAHAHAHA...
COMELNYEEEE SAYE...

Anonymous said...

Blog anda mendapat liputan krew wartawan MAHASISWA PENDIDIK..

sila ke sini:
http://www.facebook.com/home.php#!/pages/Kami-Sokong-Mahasiswa-Pendidik/115638675166320

Suara Tersekat !!! said...

hana: ye.. kamu comel...

anonymous: trime ksih ye.. saya dah lawati page tersebut.. trime ksih kerana prihatin.. :)

Wen said...

hehhe baru nak buat benda ni gak.. nak update.. sal p[tptn... hehhehe dah baca yng ni senyum sendiri. mcm kena jeee dengan yang sedang membaca.. hehe

Anonymous said...

kesian nyer.................lh kawan2 aku nie......class dah mule......duit xmasok2.......nnti dah massuk jangn lupe belanje......n mase dah abis belajr nnti jngn lupe bayar balik k.tq

Suara Tersekat !!! said...

wen: hahha...sy dah buat dulu.. hahaha.. terlalu hot isu ni kat upsi... adoooiii.. poning..
mee too :) kite senasib kot..

anonymous: hahahaha.. dapat duit pt nak byr projek.. byr duit2 assgmnt.. buat tu.. buat nie... adoii.. mane cukup... :(

s h a f i q h a s h i m _____ said...

ptptn ni semua tempat pon mmg ada problem ker?

Wen said...

hahahahha.. betul tu la pasal.. banyak sebab yang sy dengar jadi punca PTPTN d kreditkan.. yang paling kejam... ku dengar dey all nak tahan duit ptptn tu sebab nak bonus. sejauh mana kebenaran nya tak pasti la.. huhuhu apa yang pasti bersabar je la...

P/s: saya ada tag untuk satu GA... tengok kat link ni...

http://winkwinkwithwen.blogspot.com/2011/01/ga-umar-yg-cute-picture-aku-cute-kau.html

Suara Tersekat !!! said...

syafiq: ye ke?? tempat kau pun same jugak ke??? lek3... same-same la bersabar.. nak salahkan mana-mana pihak pun tak boleh juga. sebab secara rasionalnya, pelajar ramai tapi pengurusan hanya brapa org je.. ntah la... sukar nak buat konklusi, kalau kite tak ada pengalaman dan kepakaran dalam bidang tu, kadang kite ni hanye tau merungut je, tapi kalau dah sampai sebulan macam nie.. agak mendatangkan konflik juga la...

wen: firstly, thnks tagging me on that entry... hahaha.. kelakar.. senduk belanga... my blog is, kuali senduk la syg... hurmm ye sy pon ada dengar juga pasal kaut bonus.. yang pihak u nak buat pelaburan dulu guna duit kita. dah dapat pulangan baru dia akan bagi pada kite.. tapi betul ke benda tue?

Abhamz said...

salam, masa kamikat maktab dulu dipanggil elaun, kadang2 tu lambat jugak tapi tidaklah sampai macam ni....apa nak buat sabar je lah...korek mana yang ade dulu...tak kan mak bapak nak bior anaknya tak makan..

Suara Tersekat !!! said...

abhamz: ye mmg btul tu.. tapi tak sampai haty pula nak bg mak kita berlapar, semata bagi anak yang kat sini makan dan tidak susah.. tapi mereka?? sbb mak dan ayah ni akan carik jalan macam mana sekalipun untuk anak-anak dorang...
maktab memang elaun.. tu yang best.. kami ni pinjaman...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...