IKAN DILAUT, ASAM DIDARAT... DALAM KUALI, BIKIN MUFAKAT..

Tuesday, May 28, 2013

Dia Ustaz, Aku Wanita Biasa # (Episod 1)

Assalammualaikum.Selamat Membaca kisah pendek yang tidak sengaja terlintas difikiran. Idea yang keluar bagai mencurah tatkala menaip.

Bermula dengan Bismillahirahmannirrahim.


Aku mula mengenal Ustaz pada satu minit mesyuarat temasya kesukanan yang dianjurkan oleh pihak Universiti kami. Kami berganding bahu dalam menyiapkan tugasan yang dipikul dan dilunaskan. Setelah setahun temasya itu berlalu. Kami hanya terserempak kurang dari tiga kali dan tidak pernah berkata apa-apa apatah lagi atas urusan peribadi.


Suatu hari sedang aku sibuk menyiapkan assignment untuk dihantar lewat jam esoknya, tiba-tiba seseorang telah masuk ke dalam peti pesanan di mukabuku aku. Ringkas tulisannya.

"Assalammualaikum. Cik adik, boleh mngorat?"

Aku membalas biasa-biasa.
Kami jarang bercakap dan dia jarang mengirim pesanan pada peti pesanan aku, namun apa yang aku perhatikan adalah, setiap kali dia memulakan bicara antara aku dan dia. Dia akan menulis sesuatu yang sama.

"Assalammualaikum. Cik adik, boleh mngorat?"

Aku bertanya kepadanya akan sesuatu.

"Tidak punya modal lain kah untuk memulakan bicara?"

Dia membalas pendek.

"Selalu sangatkah perkataan ini diungkapkan? maaf."

Aku tersenyum. Sangka ku mahu bergurau. Setiap minggu mungkin hanya ada sekali dua sahaja mesej yang dihantar olehnya dan kami hanya berbual kurang dari 5 minit untuk membalas dan berbahas.

Pada suatu hari setelah dua bulan lama dia tidak memberikan pesanan. Dia muncul semula dan kali ini ada sesuatu yang cuba disampaikannya.

"Saya ada sesuatu ingin sampaikan kepada awak. tapi nantilah dahulu."

Aku membalas.

"Apakah itu? untuk bercerita aku sedia mendengar. Adakah berkenaan soal hati?"

Dia membalas.

"Kenapa katakan begitu?"

Aku terus menaip.

"Kerana lelaki sukar untuk berkata tentang soal hati dan akan malu untuk mengungkapkan tentang itu. Jika punya masalah dengan pasangan. boleh percayakan saya untuk diluah."


Dia menaip.

"Err.. masih belum berpunya. Saya cuma mahu beritahu. Saya sukakan awak. Saya tidak tahu mengapa dan kenapa perasaan ini Allah beri. Saya mahu cukup sekadar awak tahu. Saya tidak minta jawapan sekarang. Sekiranya awak sudah bersedia. Saya ingin melamar, mungkin Akhir pengajian saya akan bertunang dan selepas habis bergraduasi dan kerja saya mahu menjadikan awak isteri saya."

Aku terus terdiam. Mana mungkin orang yang aku tidak berhubungan selalu secara tiba-tiba berkata sedemikian. Aku pula hanya mengaggap dia sebagai teman biasa dan cuma mungkin sebagai seorang abang kepada adiknya.

"Tapi kenapa saya?"

Perbualan kami tamat di situ.


Selang hampir tiga tahun perkara itu terjadi dan aku sudah pun bergraduasi, sementara dia masih menyambung dan hampir menamatkan sem sisa terakhirnya disitu. Dia menelifon aku. Sebenarnya dia meminta nombor telifon ku dari seorang kenalan rapat aku, ekoran kerana aku tidak membuka laman mukabuku ku.

"Assalammualaikum awak. Masih ingat saya?" Sapaan dari dia.

"Waalaikumsalam jawabku. Mana dapat nombor saya?" Soalku.

"Dari seorang rakan awak. Maaf jika menggangu. Ada sesuatu ingin saya tanyakan."
Nyata darinya.

"Apa?" Aku seperti sudah menjangkakan sesuatu.

"Saya mahukan jawapan, tetapi saya tidak memaksa. Untuk awak tahu saya masih dengan soalan yang sama. Menunggu jawapan dan keputusan yang sama." Ujarnya bersahaja.

"Kenapa tidak berputus asa setelah tiga tahun menunggu?" Jawabku selamba.

"Kerana Allah sudah menyatakan itu. Saya tidak berharap tinggi. tetapi awak yang pertama." Jawabnya.

"Berikan saya sedikit masa" Kataku.

Talian diputuskan selepas itu.

Setelah beberapa bulan memikirkannya. Aku menghubunginya semula. Kali ini tegas denga jawapanku untuknya. Meski aku masih binggung. Mengapa aku? Dia sudah tahu akan aku. Cara pergaulan ku. Cara pemakaianku. Bercelana jeans, berbaju kemeja, berhijab selendang. Bukan seorang wanita yang memakai jubah, memakai tudung litup menutup dada, memendang ke bawah apabila berjalan. Tetapi baginya itu semua dia tidak kisah.

Aku pernah terdiam dalam soalan aku sendiri kepadanya.

"Saya ini degil, bolehkah awak bertahan? Saya ini jahat, bukan sesempurna mana, bukan berhijab labuh, keluarga tidak mempunyai kedudukan dan tidak berharta, tidak pula berpelajaran. kakak bukan seorang yang memakai tudung, abang pula bukan seorang yang ulama, ayah pekerja kilang, mak hanya seorang yang suka berleter. mampukah awak bertahan?" soalku lantang.

Namun dia menjawab.

"Sebelum saya meneruskan kata-kata saya. dan sebelum saya menjawab semua soalan awak. bolehkah saya bertanyakan sesuatu? Mahukah awak jika ada yang membimbing awak?" Soalnya biasa dan kelembutan.


Aku terpaku dan terdiam. selepas itu lama kami tidak berbicara.

Aku mula mencarinya kembali dan berkata.

Aku tidak tahu siapa jodohku, untuk perasaan itu aku sudah mula merasakan sesuatu. Allah mempertemukan aku dengan lelaki sesabar ini. Aku meletakkan syarat. yang aku tidak mahu mengadakan kenduri besar-besaran. aku tidak mahu keluarganya mengenali aku sebelum merisik aku. begitu juga keluarga ku mengenalnya sebelum dia membawa rombongan. Aku tidak suka lelaki berpolitik dan aku hanya mahu suamiku menyintaiku bukan mempoligamikan aku. Tegasku.

Dan dia seumpama menyetujuinya.

Dia banyak membantuku dalam urusan kerja dan kehidupanku. hari demi hari aku mula menelaah sesuatu dan aku tahu bahawa aku dan dirinya sudah mula keperingkat terbesar dalam hidupku dan dia.

Menurut syarak kami sudah bertunang, tetapi menurut adat kami masih belum menjadi tunangan.

aku cuba menjaga adabku. Dia menghadiahkan aku sebuah telekung unggu, warna kesukaan aku kepada seorang kenalan aku. Dia bimbang aku tidak mahu menerima.

Dia memberitahu aku supaya melakukan solat sunat istikarah dan juga berpuasa selama seminggu. dia juga akan berbuat demikian. Mungkin kerana dia melihat aku sangat selamba dan tidak begitu menunjukkan sebarang komitmen. Bagus juga untuk mengejar cinta dunia lebih baik kejarkan cinta Illahi. Aku sedar dia mempunyai ramai peminat dan dia mempunyai personaliti yang luar biasa sehinggakan semua dari mereka menyayanginya dan senang bergaul dengannya juga untuk berbual dengannya. Dia boleh dikatakan mempunyai pengikutnya yang tersendiri.Sebelum ini dia sudah membuat istikarah dan dia berkata dia hanya melihat dalam mimpinya seorang perempuan berpaling muka rambut panjang paras bahu, kurus badannya duduk disuatu bilik bersamanya, namun dia tidak melihat wajahnya.

Kami pun berpuasa selama seminggu dan membuat istikarah selama 7 malam.

Aku.

Dia.

#bersambung pada bahagian 2.

2 comments :

lurveqaesy said...

bez sgt2 as

SuaraTersekat said...

lurveqaesy : terima kasih banyak-banyak. nanti follow episod dua k. hurm kenal saya ea? Akramah ke?

tinggalkan blog anda di sini, boleh saya baca juga anda punye. ^__^

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...