IKAN DILAUT, ASAM DIDARAT... DALAM KUALI, BIKIN MUFAKAT..

Thursday, December 9, 2010

:: AIR JARANG ::

ok.. sume sudah tau ape yang aku nak cite kali ni???
ape??? tak tau g?! ok2.. aku nak cita pasal AIR JARANG...
hurmmm air jarang ni banyak kelebihannya.. kenapa? tak pecaya?? ok.. ko follow entry ni pai habis.. t korg tau ape aku nak sembang kan pasal air jarang nie... 

ok2.. aku tau ade yang pelik ngn air jarang.. mgkin ade yang tak penah dengar.. lau ade yang penah dengar tu bgus la.. means kite 'GENG' sebab menggunakan panggilan yang sama. :) ok.. Air jarang ni istilah yang mak aku gunekan untuk kiteorang adik beradik dulu-dulu *sebenarnya bukan dulu-dulu je.. sampai ke sekarang pon still guna gak* hahaha...biasanya time nak makan mak aku suke oder kat kiteorang dulu... " dik.. amik kan mak air jarang "... hurm... adik gak yang kne.. kan? hahahaha...

ok2 tak nak sembang kosong banyak... meh aku tunjukkan ape tu air jarang bagi siapa-siapa yang tak tau..


hah.. amik kau!! ni lah air jarang.. hahaha..
NO COLOUR..& NO SUGAR.....
BAIK UNTUK SEMUA MANUSIA.....
AND DIJAMIN HALAL 100%





















ok.. clear dah? hurm.. aku tak tau kenapa dulu mak aku panggil air jarang dan aku gak penah cakap kat kawan aku "Ko nak air ape? air jarang ke?" dia terus wat muke.. '___'! pelik giler.. aku gelak.. aku cakap ok.. air kosong.... baru dia paham.. hurm..aku rasa itu gelaran orang-orang dulu.. sebab tadi time aku nak carik gamba ni aku search la untuk air jarang.. pergh kua air sungai la... air yang kua dari paip.. dan siap ade kapal terbang.. hahaha.. try gak aku carik kat web pasal air jarang ni.. ade lah beberapa orang yang tulis pasal air jarang is air masak/ air kosong.. tapi tak de lak aku tgok kat wikepedia... nanty korg check la.. mane tau ade.. aku ni pemalas sikit nak carik.. lau ada korang bagitau la ape yang tertulis pasal air jarang ni kat wikepedia tue.. k :) tapi lau tak de.. means ni memang istilah yang diguna pakai zaman atok dan nenek kita.. :)

bagi pendapat aku.. kenapa air ni dipanggil air jarang sebab dia tak de kaler.. dia tak diletakkan pape.. just letak kat dapur kayu then masak... up sikit pada zaman aku letak kat dapur gas masak gune cerek... ok... nak lagi up zaman yang serba canggih sume tinggal tekan je guna jari ni... tu hah letak dalam 'kettle' pastu psang suis.. tunggu then siap dimasak...dengan suhu yang cukup takat didihnya.. pastu korang biarkan sejuk hah jadilah AIR JARANG....

ok.. air ni kan boleh menghilangkan pelbagai jenis penyakit lau tak silap aku... cume dengan amalkan minum setiap pagi bagun dari tidur terus g minum air... tanpa menggosok gigi anda... weh! jangan gelak..NI FAKTA!
ok ni antara beberapa penyakit yang dikenal pasti dapat dihilangkan dengan meminum air yang free morie je ni.. tak yah bayar, lau kat kedai rm0.20.. tapi lau korg bawak dari rumah minum kat kedai free je.. mamak takkan marah la weh korang bawak air sendiri dari rumah!

carta penyakit:
1) tekanan darah tinggi
2) gastrik
3) diabetes
4) sembelit
5) kanser
6) tibi
7) artritis

** ok menurut kajian, penyakit-penyakit ni akan hilang dalam satu tempoh tertentu apabila korang amalkan minum air jarang ni setiap pagi lepas bagun dari tidur.. tapi dia ada kaedahnya.. firstly, bgun dari tidur kne minum 4 gelas air tanpa gosok gigi. pastu gosok gigi dan tak leh makan atau minum selama 45minit (mak aii,hahaha tahan nafsu weh.. cuba bayangkan korang gosok gigi selama 45 minit.. penah tak korang gosok gigi lama cam tu? dah tu habis kan masa dalam bilik mandi bape jam? bersabun lagi, syampu lagi... hahahaha... lambat weh korang kekuliah!)  pas 45 minit baru leh minum dan makan macam biasa pastu lepas 15minit amik  sarapan, makan tengahari, makan malam... korang jangan makan atau minum selama 2jam... 
ok tempoh untuk hilang penyakit-penyakit tu bila korang dah amalkan kaedah ni adalah seperti berikut:-

**penyakit 1 dan 3 akan hilang dalam masa 30 hari. Penyakit 2 dan 4 pulak akan hilang dalam 10 hari,     manakala bagi penyakit yang teruk macam penyakit no 5 dan 6 akan amik masa dalam 180 hari dan juga 90           hari. tapi bagi penyakit no 7 akan hilang dalam masa 3 hari je.. INSYAALLAH.. * selamat mencuba *


OK seterusnya, Ramai yang berdiet nak kurus tapi tak makan.. pastu makan dengan cara yang salah.. nak diet pagi sampai petang tahan lapar.. tapi bila malam, g carik makan.. ape kes? lau makan roti ke.. biskut ke.. k lagi.. ini g makan mee goreng. nasi... ish3... diet kebendenye tue? hurmm meh aku syorkan.. sape yang nak berdiet tue.. minum je air banyak-banyak.. tau tak air jarang ni leh buang toksik dalam badan... badan jadi sehat weh.. dan korang akan nampak perbezaan slimnye.. tak yah korang nak tahan-tahan nafsu makan.. makan je... juz minum air banyak nanti dia akan meneutralkan balik dalam badan korang bila toksik dah dibuang.. at first memang akan ada simptom yang tak best la.. macam sik nak ketandas je.. buang air.. hahahaha.. aku dah kne weh.. tapi lame-lame nanti dah biasa... everythngs is back to NORMAL.. dan kalau berdiet tanpa senaman.. korang akan tgok hasil nya... BAHAGIAN PINGGANG memang akan ramping.. tapi bahagian peha masih besar.. pinggul pon besar... mcam mana tu? tak balance la... dah tue.. kalau korang tahan makan.. diet macam tu akan buat korang rugi besar sebabnya lepas korang diet dah dapat berat yang korang nak.. nanti bila korang makan balik. habislah... NAIK BERGANDA... hah.. nak ke?

ok.. aku pecaya gak air jarang ni penawar terbaik untuk jerawat.. hahaha... sebab aku salah sorgnya.. 
*pergh malu weh*.. aku memang banyak jerawat after spm.. dan makin banyak sejak study.. hurm.. tapi aku dah tak kisah..sebab dah makan taun hidup dengan himpunan jerawat kat muka ni.. hahaha.. now, sejak aku amalkan minum air jarang banyak-banyak ni.. jerawat dah makin berkurangan dan parut pon.. alhamdulillah beransur hilang... kalau dulu memang aku kesah la.. sebab aku dulu tak de jerawat tibe nak spm tu.. ish.. banyak lak PENEMUAN TERBARU yang aku tengok kat muka aku... pastu anasir-anasir ni leh plak berhimpun kat tengah-tengah pipi.. macam buat perhimpunan bala tentera kat tengah padang.. hah! macam tu la... sakit hati weh bila ade perhimpunan yang tak diizinkan.. perhimpunan haram dan tanpe diundang ni... haishh!!! tapi.. now.. :) aku leh senyum sikit-sikit bila ada kawan-kawan tanya "eh mcam ne muke ko leh bersih? ye la dulu kan ade banyak".. hahaha.. alasan aku biasanya aku akan cakap aku pakai bedak sejuk je.. tapi sebenarnya... korang minumlah air banyak-banyak ye.. :) dan bedak sejuk pon membantu gak.. membantu kecutkan jerawat serta menghalang minyak yang belebihan kat muka korang tue.. pastu bila ada jerawat tu.. jangan sik sentuh guna tangan.. sbb tangan kita banyak kuman.. makin banyak la yang akan merebak nanti.. kalau nak sentuh.. bersihkan dulu muka dan tangan... k :)


                    
                       cukup ar berhujah! ok.. selamat mencuba... minum banyak-banyak k.. :) 
                                     tu tengok muke aku.. bersih tak?? bersih kan!! hahaha...
                                     * weh tak ar tipu je.. tu gamba aku amik dari google..*


hurm tapi time carik kettle kat google.. aku de jumpe kettle yang unik.. meh nak share... :)

ni pon tergolong dalam kettle gak ke?? hahaha...
~Koolaburra Kettle Black triple fringe tall boots Black~

          hah.. ni comel kan...??
     ~dusi tea kettle~

haha.... ni kettle kot...
~ kettle house texas us amain~

last sekali... yang unik.. hehehehe..
~salvation army red kettle~

hah! amik korg.. hahaha.. lantak la.. sume ni ade tulis KETTLE... hahaha.. selamt memilih kettle yang sebenar k.. =) masak air.. minum ok.. tada..~





2 comments :

~ Warna Warni Kehidupanku ~ said...

aku pggil sky juice hahahahaha > hana

kualisenduk_cerite said...

ye la.. kau kan omputeh....
cube try search kat google.. kua tak
" jus awan " ? hahahaha

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...